Torskrygg

Torskrygg

Produktfakta

  • Fångstzon: Norska havet
  • Redskapstyp: Trål
  • Förpackning: 5 kg
  • Storlek: 140-160 g/st
  • Hållbarhet: 6-12 månader
  • Tillagning:
    • Steka
    • Ungssteka
    • Koka
    • Grilla

Torskrygg är den bästa biten på torsken som vi nu har förpackat i lagom portionsbitar, redo att ta fram från frysen. Torskrygg tar man från torskens övre tjocka del invid ryggen. Det är helt enkelt den bästa biten på torsken.

Torskrygg är helt fantastiskt gott om man tillreder den rätt och den passar lika bra en vardag som att bjuda på vid lite exklusivare middagar på helgen. Torskrygg har blivit en populär produkt och serveras som lyxrätter på fina restauranger. En orsak att den blivit så populär kan vara att den finns tillgänglig i styckfrysta portioner som man kan förvara en längre tid och ta fram när det är dags.

När du tar fram Havskungens torskrygg är den fjällad och filead och redo att ge en stor smakupplevelse med attraktiv mjäll konsistens. Helt enkelt en rätt som passar i alla lägen.

När du ska tina och tillreda torsk har vi lite tips här nedan som vägledning.

Tina

  • En avgörande faktor för att lyckas är att helst tina fisken snabbt. I och med det bibehåller man vätska och struktur. Att tina i ett vattenbad är ett bra sätt. Tappa upp ett kallt vattenbad. Lägg den frysta torsken i en tät plastpåse och lägg ner den i vattnet. Låt den ligga tills den är helt tinad.
  • Tar du fram fisken från frysen på morgonen kan du lägga den i kylskåpet och då är den tinad lagom till eftermiddagen.
  • Att låta fisken tina i rumstemperatur är inte optimalt eftersom bakterietillväxten då kan öka.

Tillagning

Det finns ett antal olika rätter som du kan göra med torsk som innefattar i stort sett alla tillagningsvarianter. Viktigt för att lyckas med torskrygg är att torsken har rätt temperatur när du tillagar den.

  • Innertemperatur på torskrygg ska vara 52 grader och det är innertemperaturen du mäter. Sätt temperaturmätaren i centrum på den tjockaste delen av fisken.
    Att tillaga fisken snabbt eller sakta kan ha avgörande effekter.
  • Långsam tillagning sker i temperatur mellan 100-125 grader Celsius. Använder du denna metod får du en skonsam tillagning mer en mer saftig och jämnare produkt. Tänk på att ta ut torsken vid ungefär 50 grader och sedan avvakta utanför ugnen tills den kommer upp till 52 grader. När du tillagar långsamt kommer inte temperaturen stiga i efterhand mer än en till två grader.
  • Tillagar du snabbt är det temperatur mellan 175-225 grader Celcius som gäller och då kan ytterkanterna på fisken bli klara tidigare än mitten på fiskbiten. Temperaturen kommer också att öka under en längre tid efter du tar ut fisken. Prova då att ta ut den vid 48 grader och avvakta utanför ugnen till den når 52 grader.

Tips

Se upp för att låta fisken koka i grytan om du ska koka den. Ska den ner i en gryta är det sjuda som den ska göra.

© 2020 Havskungen