Räkor XXL 40/60
Extra stora räkor och fulla med rom. Fiskade i Grönlands klara vatten. Den perfekta sältan har vi skapat tillsammans med vår fiskare. Smaken gör varje måltid till en fest.
Tycker du om lite större räkor är våra 40/60 XXL räkor en riktigt passande produkt. Räkor trivs i kallt vatten och på djupt vatten. I dessa vatten växer de långsamt och när de fiskas har de uppnått en ålder av 5-6 år. Genom detta utvecklas smaken optimalt.
De fiskas utanför Grönlands västkust och de trivs på lerig botten där det är lätt att hitta föda.
Dessa räkor är rosa både när de är råa och när de är tillagade.
Beredningen sker direkt på trålaren där de kokas, packas och fryses för att på bästa sätt optimera kvalitet och färskhet.
Det är många som tycker om räkor och de kan användas i näst intill oändligt många rätter och anrättningar. Många tycker att är väldigt goda som dom är och att pilla räkor är en trevlig sammankomst vid middagsbordet. En räksmörgås med pillade räkor är en smakupplevelse i sig och med den höga kvaliteten kan du vara säker på att upplevelsen blir i många nyanser för smaklökarna.
Smaktips
Tänk på att räkor har en tydlig och god smak i sig själva som lätt kan försvinna om man låter andra starka ingredienser ta överhanden. Sötsura frukter som ananas, äpple och mango fungerar bra. Syrade mjölkprodukter och avokade är goda kombinationer. Söker du något krispigt och fylligt kan fänkål och kronärtskockor vara bra alternativ.
Tina
- Ta fram räkorna och lägg dom på ett tidningspapper. Ett bra tips är att strö över lite salt så kommer räkorna att få lite extra smak. Låt de tina tills de är klara att äta
- Tina räkorna i en kall lag som står framme i rumstemperatur. För att göra lagen för ett halvt kilo räkor tar du 0,5 liter vatten, 1,5 msk salt och 2 tsk socker. Blanda ihop allt och rör till salt och socker har löst sig. Lägg ner räkorna. När räkorna är tinade häller du av lagen och äter dem sedan som vanligt.
Tillagning
- Ät som dom är
- Garnera exempelvis smörgåstårtor, lägg i röror av lika slag, ex majonnäs baserade.
- Att använda kallvattensräkor i varma rätter går bra men det är viktigt att tillsätta dem de sista minuterna i tillagningen. Risken är annars att de kan krympa samt även bli sega. Ett alternativ är att inte alls laga dom i den varma rätten utan endast garnera och lägga dom i den färdiga soppan innan servering.