Räkor 80/100

Produktfakta
-
- Steka
- Ungssteka
- Koka
- Grilla
Räkor är en otroligt populär produkt i Sverige och passar vid många tillfällen.
Räkorna fiskas runt Grönland och de föredrar kallt djupt vatten. Räkor har ett stort spann på djup och kan befinna sig på 20 till 1000 meters djup. De trivs bäst på mjuk lerig botten.
Räkorna växer långsamt i det kalla vattnet och är ofta omkring 5 år när de fiskas. Storleken varierar mellan 8-12 centimeter. Som jämförelse kan asiatiska räkor uppnå samma storlek på bara 6 månader.
Med en långsam tillväxt utvecklas smak och konsistens optimalt. Räkorna är rosa både när de är råa och när de är tillagade. Räkorna har oftast mycket rom.
Räkorna fiskas på öppet hav utanför Grönland och när räkfångsten tas ombord på trålaren kokas och packas de samt fryses för att bevara färskhet och kvalitet. Fisket är MSC certifierat vilket gör att det sker på ett ansvarsfullt sätt men också hållbart. Varje år fastställs en fiskekvot där flera parter medverkar.
Räkor passar i många rätter och är fantastiskt goda att avnjuta precis som de är. Räkor med hög kvalitet levererar en smakupplevelse med många nyanser och är som en hel rätt i sig själva.
Smaktips
Tänk på att räkor har en tydlig och god smak i sig själva som lätt kan försvinna om man låter andra starka ingredienser ta överhanden. Sötsura frukter som ananas, äpple och mango fungerar bra. Syrade mjölkprodukter och avokade är goda kombinationer. Söker du något krispigt och fylligt kan fänkål och kronärtskockor vara bra alternativ.
Tina
- Räkor tinas bäst på ett tidningspapper som suger upp vätskan. Ofta är det en bra ide att salta räkorna lite när de tinar för att få fram lite extra sälta och smak. Hur mycket salt som användes vid kokningen varierar men salt är något som tillför mycket på räkor så prova dig fram.
- Att tina räkor i en lag är något som också fungerar bra. Processen är att blanda ihop lagen och sedan låta den står framme med räkorna i rumstemperatur tills dess att de är tinade. Till 0,5 kg räkor behöver du 0,5 liter vatten, 1,5 msk salt och 2 tsk socker. Blanda ihop så allting löser sig och lägg sedan i räkorna. Häll sedan av vattnet och ät räkorna som vanligt.
Tillagning
- Ät som dom är
- Garnera exempelvis smörgåstårtor, lägg i röror av lika slag, ex majonnäs baserade.
- Att använda kallvattensräkor i varma rätter går bra men det är viktigt att tillsätta dem de sista minuterna i tillagningen. Risken är annars att de kan krympa samt även bli sega. Ett alternativ är att inte alls laga dom i den varma rätten utan endast garnera och lägga dom i den färdiga soppan innan servering.