Lax Premium

Lax ryggfilé

Produktfakta

  • Fångstzon: Odlad i Norge
  • Förpackning: 3,0 kg
  • Storlek: 300 g/st
  • Hållbarhet: 12 månader
  • Tillagning:
    • Steka
    • Ungssteka
    • Koka
    • Grilla

Lax premium ger dig en lax som med sashimi kvalitet

Lax är en av de populäraste fiskarna på middagsbordet. Med sin attraktiva färg och stora smakupplevelser passar den alla i familjen. Lax är också en mångsidig produkt som går att använda i många rätter och på många sätt. Den är också en stor deltagare på festmåltider som jul- och påskbord.

Laxen kommer från en av världens modernaste odlingar i Norge och alla havsodlingar är hållbara. Här odlas atlantlax, en fisk som är känd över hela världen för sin kvalitet. Mycket har hänt den senaste tiden inom området laxodling. Bland annat har storleken på odlingen ändrats så att laxen har gott om utrymme och man har även gjort stora förbättrat på foder sidan. Lax har en stor efterfrågan på marknaden och det odlas mycket lax men endast 2,5 % av vattenområdet är fiskodlingar. Norge har i lag bestämt att havsodlingen måste ta hänsyn till det lokala ekosystemet vilket garanterar en hög kontroll och kvalitet.

Laxen är extra rik på vitamin A, D och B12 samt har en hög halt av protein. Det är även en hög andel antioxidanter och Omega-3.

Lax kan ätas rå som till sashimi eller sushi eller olika andra rätter. Laxen passar också bra att steka, grilla eller ugnsgratinera. Alla bitar är skinn och benfria och förpackade i lagom stora portionsbitar. Det gör att den enkelt får plats i frysen och är nära till hands när det är dags att tillreda middagen. Att alltid ha kvalitetslax hemma i frysen är något som underlättar vardagen.

Tina

  • Bäst är att tina fisken snabbt, då bibehålls vätska och struktur. Tappa upp ett kallt vattenbad. Lägg den frysta fisken i en tättslutande plastpåse och låt den ligga tills den är tinad.
  • Man kan även tina fisken i kylskåp vilket tar lite längre tid.
  • Undvik att tina fisk i rumstemperatur eftersom bakterietillväxten då kan öka

Tillagning

  • När det gäller lax finns det ett oändligt antal tillrednings metoder. Man kan äta lax rå, kokt, pocherad, ugnsstekt, grillad, stekt, rökt, gravad med mera. Det är bara din egen fantasi som sätter begränsningen.
  • Innertemperatur på lax ska ligga mellan 48-52 grader och det är innertemperaturen du mäter. Sätt temperaturmätaren i centrum på den tjockaste delen av laxen.
    Du kan välja mellan långsam tillagning eller snabb tillagning.
  • Långsam tillagning sker i temperatur mellan 100-125 grader Celsius. En sådan tillagning ger fisken en skonsam tillagning och den blir mer saftig och jämnare. När du tar ut laxen kommer temperaturen inuti fisken bara att stiga någon eller några grader. Använder du denna metod och du vill ha 48 grader på laxen kan du ta ut den när temperaturen är på 46 grader.
  • Snabb tillagning sker på temperatur 175-225 grader Celcius och ger i motsats till långsam tillagning ett ojämnare resultat och ytterkanterna på fisken blir klara fortare än centrum delarna på laxen. Då värmen är hög kommer temperaturen att öka en längre stund efter du tagit ut laxen ur ugnen. Tag därför ut laxen tidigare. Om du eftersträvar 48 grader bör du ta ut laxen vid 44 grader och sen bevaka att den stiger uppåt mot 48. Laxen blir inte heller lika saftig som vid långsam tillagning.

Tips

  • Tänk på att fisk aldrig ska koka. Om du ska koka lax så ska den endast sjuda.
© 2020 Havskungen